Pycha

Wioletta Wójcik

Pycha przywarą jest ludzkości

co karmi duszę już od świtu

szukając w innych ostrej zadry

zazdrości innym dobrobytu.

 

Pycha królową wśród dostojeństw

gdy padać każą na kolana

gdy nędza wśród poddanych nieraz

ukradkiem gdzieś się poodsłania.

 

Pychą karmione pokolenia

choć w szkołach równość

ma panować.

Ktoś zawsze musi być na czele

ktoś musi zawsze dominować.

 

A tym co wielkość dostrzegają

w gasnących starych ideałach

zostanie tylko proch na rękach

po buncie krzyku i wystrzałach.

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Niczego sobie 1 głos
Wioletta Wójcik
Wioletta Wójcik
Wiersz · 28 kwietnia 2019
anonim