Lednica

Arian

przed Lednicą w jeziorze

topiono słowiańskie bóstwa

 

chrzcielnica lała na wodę nowiny

napełniana krwią pogan

 

dla nowego boga wyginano karki

w pokorę

skrzywioną bólem drogi krzyżowej

 

z czasem  nastała noc kupały

nad jeziorem

powróciła sława do wioski

wysupłano  z rozbójniczej daniny

lednickie spotkania

 

stado pognało za pasterzem

na spęd młodej trzody

wypasanej słowami na zielonych polach 

 

 

Arian
Arian
Wiersz · 27 czerwca 2018
anonim
  • Arian
    troll fałszujący wiersze popełnił przestępstwo przeciwko prawom autorskim osobistym

    · Zgłoś · 6 lat temu
  • Arian
    wiersz sfałszowany przez trolla

    chrzcielnica lała na wodę nowiny

    w oryginale jest:

    chrzcielnica lała na głowy wodę nowiny

    · Zgłoś · 6 lat temu
  • Arian
    usuwanie komentarzy i fałszowanie cudzych wierszy przez trolli akceptowane przez redakcje
    coraz bardziej infantylny jest ten portal

    · Zgłoś · 6 lat temu
  • Yaro
    ktoś usuwa komentarze bravo...

    · Zgłoś · 6 lat temu
  • Yaro
    lubię takie sprawy Słowian...

    · Zgłoś · 6 lat temu
  • Konrad Koper
    Ciekawy, choć zupełnie biały : brak środków ! 5

    · Zgłoś · 6 lat temu
  • Yaro
    dobre prawdziwe

    · Zgłoś · 6 lat temu
Usunięto 6 komentarzy