Nie zmieni nas czas

Błażej Szuman

 

Czujesz zapach wszystkich kwitnień?

W nosie kręci mgła radosna,

W skroni krew pulsuje twistem,

tańczy we mnie życia wiosna!

 

Nasze ciała pastelowe

Wyginają się plastycznie,

Zmysły nasze kolorowe

Tęczę tworzą niefizyczną...

 

Rąk mych para - A tak liczna

Twoje włosy w lesie dłoni,

Kocham ciebie moja śliczna!

Czas nas nigdy nie dogoni...

 

Zaśnij potem ... Szumią drzewa...

Sen wiosenny trwa tak krótko

Wiosna życia ciszej śpiewa

Płyńmy w szkwale naszą łódką

 

Mija prędko życia kwiecień,

Maj się cicho zmieni w czerwiec,

Potem lipiec... życia sierpień...

Wiatr chłodniejszy żagle zerwie...

 

Wolniej płynąc, bez tych żagli

W ręku album wiosny niesiesz,

Życia bieg już tak nie nagli,

Gdy osiągniesz życia jesień...

 

Bukiet kwiatów zasuszony,

Choć bez żagla... -Mamy wiosła!

W naszych sercach ogień płonie,

Nadal w nich miłości wiosna.

 

Blazej Szuman

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Słaby+ 2 głosy
Błażej Szuman
Błażej Szuman
Wiersz · 2 marca 2018
anonim
  • Beata Igielska
    Rzadko się zdarza, by dziś ktoś umiał pisać w tak klasyczny, a jednocześnie ujmujący sposób. Gratuluję pomysłowości i radzenia sobie ze słowem.

    · Zgłoś · 6 lat temu
  • Błażej Szuman
    Nie piszę wierszy o sobie

    · Zgłoś · 6 lat temu
  • Ir
    Ty tak na poważnie, czy przez przypadek opublikowałeś to co napisałeś lubej w sztambuchu?

    · Zgłoś · 6 lat temu
  • Anonimowy użytkownik
    Lilianna
    Nie jest to poziom kwalifikujacy do Nobla, ale czyta sie przyjemnie

    · Zgłoś · 1 sekunda temu