Bursztynowa komnata

Tomasz Kucina

---

 

 

twierdzisz, jestem wariat

 

bo chce dać Ci wszystko

 

i chleb, i dom, i drzewo genetyczne

 

a żądam intercyzy

 

na swoje pierwsze wiersze …

 

nie zdołam Ciebie do poezji wpisać

 

czy nie rozumiesz? że

 

to mój skarb i świetlna droga utrapienia?

 

dla Ciebie tylko … bursztynowa komnata

 

czerpiesz z niej miarką mitologii

 

a słowa?, cóż one …?

 

wolno je czytać, im służyć

 

możesz na chwilę je schować

 

są nasze, wspólne – czyli że wolne

 

te wszystkie świetliste szepty

 

to szyku dekoracja

 

nie podzielę się z Tobą

 

terpsychoryczną przeszłością

 

która we mnie pamięta

 

prawiczka i sceptyka

 

noktambulika na niby

 

w opruszonym księżycu zakopywałem rymy

 

gwiazdą perzyn lżyłem posągi Boginek

 

z atłasowych firan zauroczeń

 

dmuchałem w ogień Afrodyt

 

tańczyłem z hamadriadami

 

w krótką noc Kupały

 

chodziłem po drutach wysokiego napięcia

 

na szczudłach Olimpu

 

w bożkach elektrycznych kiczu

 

szukałem pułapu uduchowienia

 

i piłem wodę ze źródła Aganippe

 

przeglądając w łaknień tafli

 

odkryłem w sobie Narcyza

 

nad czym dziś potwornie ubolewam

 

i nagle te wszystkie bóstwa lęku

 

stały się chrześcijańskie

 

bo pewnie zawsze były

 

i żyły

 

w konstrukcji Jedynego Boga

 

jak miałbym Ci to oddać? to kiść ocalenia,

 

wolę wyrzucić na wiatr

 

pognać Pegaza

 

niech zwiedza ośrodki galaktyk

 

zasnute konurbacje,

 

a gdyby czasem zechciał z łaski

 

wyparskać moje „niewierne imię”?

 

tyle mi wystarczy

 

Ty będziesz koniokradką

 

ale w stajni Augiasza …

 

niech żyje we mnie ta słowa moc

 

i niechaj będę przez chwilę drugi

 

Charles Leconte de Lisle

 

a Twój to ślad z popiółu postu

 

mroczny pejoratywny

 

skłonności grób,

 

ja wiem, nie poprzestaniesz …

 

to Twój narkotyk

 

i szukasz Muz

 

znów w innych luśniach babskich oczu

 

jantarów blask zagraża Ci

 

gdy nie wiesz kto czarował rym

 

tu w jądrze mym

 

bursztynowej komnaty.

 

 

do wierszyka mój utworek techno: https://www.youtube.com/watch?v=iQJNbD4LXdU

 

--

 

Tomasz Kucina
Tomasz Kucina
Wiersz · 14 lutego 2018