mury za Norwidem

Grzesiek z nick-ąd

 

mówią że dziecko to jest cud
i długo wierzą
na przekór wszystkich wojen złu
chwała żołnierzom

mówią że wszystko słyszy Bóg
dlatego krzyczą
żeby wybierać człowiek mógł
swój kolor bicza

mówią że każdy ma swój krzyż
żeby się nie bać
pokorną trwogę w siebie wbić
w drodze do nieba

lecz jeśli to jest tylko raj
w ich myśli, mowie
utonie w niepotrzebnych łzach
i Bóg
i człowiek

 

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Słaby 3 głosy
Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd
Wiersz · 29 stycznia 2018
anonim
  • Katowicki Pierrot
    Cała ta rytmika wybija mnie z myślenia, poza tym uważam że całość wypada zbyt pompatycznie, pozdrawiam

    · Zgłoś · 6 lat temu