Holocaust

Tomasz Kucina

 

 

od autora:

zamilcz, krzywda krzyczy ciszą

 

 

 

 

odgonić zmysł - czasem sobie ich wyobrażam

papka z utartych neuronów

do czego dziś - porównać? -

jak hummus - ciecierzyca sułtana Saladyna w oparach gazu

albo

psychologiczna wojna Libanu z Izraelem o autorament nazwy

tak było wtedy - o jakiś mit - że zły szojchet

zagłada szechitą zarazy - po czulent czystej rasy?

po prostu geneza

i które słowo dobyć ze skarbca sezamu - by oddać sens

cierpienie - z ostrej przyprawy ludzkiej numerologii

bo treść to tylko papka - i o tej oni marzyli

tahini - w niej czosnek Aszkenazyjczyków

odporny zmysł to świnia

bo krzywdy które im uczyniono - w chlewie cywilizacji.

 

--

 

 

Tomasz Kucina
Tomasz Kucina
Wiersz · 17 października 2017