Ukryta w MINIwymiarowej

Tomasz Kucina

                            

 

                        Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (niem)

                    Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.

 

                                                                                             Albert Einstein

 

 

 

 

banicja z

Flatlandii krainy płaszczaków Edwina Abbotta

 

 

 

 

ukryłaś dodatkowe wymiary

zwinęłaś otoczyłaś bra[n]ami 

 

 

 

 

gdzieś ponad czwarty

 

uczone rzęsy

 

z rozmytą rozdzielczością

 

skompaktyfikowane jak cząstki Kaluzy-Kleina

 

heterodoksja fizyka

 

ty

 

mów mi panie Teodorze K

 

drgająca

 

maleńka pętelka energii

 

giętka superstruna kosmosu

 

twój pęd

 

i masa w czwartym profuzyjnym świecie

 

geometria z jeszcze dalszych kubatur

 

jak kwark

 

podatny na wpływ oddziaływania silnego

 

kolejny kaliber Kobiety

 

dziewięć wymiarów - plus cenny czas

 

drobinka

 

miniaturowe kółko

 

z jednej kwintylionowej centymetra

 

zmierzona długością Plancka

 

gna

 

grawitacja w związku z kształtem przestrzeni

 

po torus jajowodu

 

nurkujesz z orbitą w definicji odwrotnych kwadratów

 

w mój inny mini_czynny świat

 

rozproszająca energię

 

w scan zwiniętych wymiarów

 

 

 

 

 

gustowny w tolerancjach

​w twych kwantytatywnych odkształceniach

 

 

 

 

skąd wzięłaś mini ?

z dziesięć do minus trzydziestej trzeciej [10`-33] ?

 

​--

 

Tomasz Kucina
Tomasz Kucina
Wiersz · 10 października 2017