Niedosyt klasy i jakości

Tomasz Kucina

 

 

 

 

czym opisać niedosyt?

 

niedosyt klasy i jakości ...

 

 

 

 

to

 

kurtuazja i maniery? poziom dandysa?

 

monokl 

 

przymocowany do wizytki

 

co używa "szarych małych komórek"

 

Herculesa Poirot ...

 

 

 

 

snobizm mozołu 

 

czy świat należy do arystokratów?

 

reguła ratio - wygraża z sił nadprzyrodzonych?

 

 

 

 

eksponat do gablotki

 

kobieta do grandiflorum

 

pierwsze jest podziwiane

 

drugie jest podziwiane i pachnie

 

 

 

 

mozolny blichtr

 

z

 

Beau Brummell'a czy Oscara Wilde'a

 

 

 

 

 

albi to triolet

 

ABaAabAB tak ślicznie potrafił Mickiewicz

 

i

 

jeszcze Tomasz Zan ...

 

 

 

 

cóż boli niedosyt dzieła ...

 

antropologia kultury

 

przekracza etniczne granice

 

zasieki smaku dobrego wychowania

 

 

 

 

 

stronniczość

 

 

 

...

 

 

i własna konstruktywna buta.

 

---

 

 

 

 

Tomasz Kucina
Tomasz Kucina
Wiersz · 27 września 2017