powłoka panCERNa?
ponieważ
świat jest przedostatni
pierwszy to [Cud]
[pierwszy zamęt w nadprzestrzeni]
rotor spiralny po której kroczą galaktyki
gdzie
kryje się [zło] podstępne [neutrino]
oscyluje w iluzorycznej przemianie w
systematycznej inkarnacji
a gdyby
kosmos był ludzkim przyrządem materii?
myśli Bóg
dziedziną
Jego własnej Boskiej ręki przekłutej gwoździem
antytezą węża z Kariotu
i siedzi Pan w pióropuszu
to gra o tron
cera lśni w pierwszym przykazaniu;
tymczasem
czas dokonany czyni [śmierć plemiennym rytuałem]
a świat jest ciągle przedostatni
na końcu masz wybuch
w [wielkim zderzaczu hadronów].
------