Wystarczy!

Bogusław Uściński

Wystarczy kredą krew wybielić,

kredką zamazać żal i wściekłość,

by zło przestało się już plenić,

zamilkło w lęku i uciekło.

 

Wystarczy nam minuta ciszy

przez pamięć o tych, co zginęli,

by w inną stronę wysłać myśli,

by wszyscy szybko zapomnieli.

 

Wystarczy hydrze włos na głowie

karzącą ręką ściąć surowo.

Żeby w iluzję wierzył człowiek

nie trzeba zaraz grozić głowom.

 

Wystarczy marsz, wystarczy przekaz,

starczy ulicy zatkać ryja.

Wystarczy groźba praw człowieka

by znów swobodnie mógł…

                                                               zabijać

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Dobry+ 7 głosów
Bogusław Uściński
Bogusław Uściński
Wiersz · 25 sierpnia 2017
anonim
  • Janusz Gierucki
    Patrzysz , myślisz i rozumujesz- właściwie. Oto cecha nie każdemu dana.

    · Zgłoś · 7 lat temu
  • Yaro
    mi osobiście wystarczy marsz .pozdrawiam:-)

    · Zgłoś · 7 lat temu