Espresso doppio

Tomasz Kucina

                

               
​                

 

          

           

jakby świat zamknąć w pasażu wątpliwości?

tam nic nie istnieje

nie ma wzoru – walorów estetycznych

 

z miśnieńskiej porcelany

liryczna figura retoryczna

 

jak z mistrza Kaendlera

kobaltowe cebule będące przywołaniem

chińskich piwonii

 

miarą subtelnego dotyku

implementować kształt

 

zamieszkać

w niebieskich skrzyżowaniach mieczyków

w osiemnastowiecznych kącikach uśmiechów

 

z antykwarycznej okazji

udawać zdziwienie

 

w klasycznej filiżance z miniaturką

popijać poranną kawę

i wiecznie czuć

 

złocenia rymu

sygnaturę ziarenek emocji

 

i mieć tę śliczną świadomość

że kawa nie istnieje

że nic nie wiedzą o smaku konesera.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tomasz Kucina
Tomasz Kucina
Wiersz · 18 sierpnia 2017