S(ł)oviansky

Tomasz Kucina

                                                                       

 

                                                         

 

 

z przekwitu pochwy

 

schowaj miecz

 

żaden po kądzieli

 

 

 

 

brat twojej piersi

 

swiekry i jątrwie

 

ciebie mi zazdroszczą

 

 

 

 

nikt nie ma takiej jak ja

 

amuletem belemnitowym

 

zwodzisz Peruna

 

 

 

 

twe kabłączki skroniowe

 

płanetnica -sznurki na chmury

 

worki na grad

 

 

 

 

ciebie mi zazdroszczą

 

jeziorowe Mamuny

 

obwisłe sutki plejad wołosożary

 

 

 

 

a smoki Welesa w czasie upałów

 

spółkują

 

trujące nasienie zatruwa studnie i źródła

 

 

 

 

jam twój Łada

 

czuły oblubieniec

 

żywię się łuną księżyca

 

 

 

 

w Noc Kupały odstraszam wilkołaki

 

z ukąszeń utopielic

 

 

tobie wypraszam bogomilstwo.

 

 

---

 

Tomasz Kucina
Tomasz Kucina
Wiersz · 13 sierpnia 2017